Jdi na obsah Jdi na menu

Hráčské statistiky a historie

Historie a statistiky hráčů NBA

Začátky NBA a první hvězdy:

V prvních letech ligy byli největšími hvězdami hráči jako George Mikan z Minneapolis Lakers, který byl prvním dominantním centrem a vedl svůj tým k pěti titulům v letech 1949-1954. Mikanův průměr bodů na zápas (23,1) a jeho obranné schopnosti z něj udělaly první opravdovou hvězdu NBA.

Zlatá éra hráčů v Bostonu:

Boston Vedený Billem Russellem, který získal 11 titulů během své kariéry. Russell byl známý svou obrannou hrou a doskoky, průměroval 22,5 doskoků na zápas. Další významnou postavou této éry byl Wilt Chamberlain, který drží rekord pro nejvíce bodů v jednom zápase (100 bodů v roce 1962). Chamberlain dosahoval průměru 30,1 bodů a 22,9 doskoků na zápas během své kariéry.

Magic vs. Bird a příchod Jordana:

V 80. letech se NBA stala velmi populární díky rivalitě mezi Magicem Johnsonem z Los Angeles Lakers a Larrym Birdem z Boston Celtics. Magic, známý svými asistencemi, měl průměr 11,2 asistencí na zápas, zatímco Bird byl všestranný hráč s průměrem 24,3 bodů a 10 doskoků na zápas. V roce 1984 vstoupil do NBA Michael Jordan, který změnil tvář basketbalu svou útočnou hrou a atletickými schopnostmi. Jordan dosahoval průměru 30,1 bodů na zápas a získal šest titulů s Chicago Bulls. 

 Nová éra a mezinárodní hvězdy :

  1. léta byla érou Michaela Jordana, který získal šest titulů s Chicago Bulls a pětkrát byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem (MVP). V této dekádě také vynikli hráči jako Hakeem Olajuwon, Shaquille O'Neal a Karl Malone. Olajuwon byl dominantní obranář s průměrem 3,3 bloků na zápas, O'Neal dominoval pod košem s průměrem 23,7 bodů a 10,9 doskoků na zápas.

V novém tisíciletí se do popředí dostali hráči jako Kobe Bryant, Tim Duncan a LeBron James. Bryant získal pět titulů s Lakers a průměroval 25 bodů na zápas. Duncan, který vedl San Antonio Spurs k pěti titulům, byl známý svou konzistencí s průměrem 19 bodů a 10,8 doskoků na zápas. LeBron James, který debutoval v roce 2003, je považován za jednoho z nejlepších hráčů všech dob s průměrem 27,2 bodů, 7,4 doskoků a 7,2 asistencí na zápas a čtyřmi tituly.

Statistické rekordy a současné hvězdy: 

V posledních letech pokračují v dominanci hráči jako Stephen Curry, Kevin Durant a Giannis Antetokounmpo. Curry je považován za nejlepšího střelce z tříbodové vzdálenosti v historii NBA, s průměrem 3,6 úspěšných tříbodových střel na zápas. Durant dosahuje průměru 27,1 bodů na zápas a je známý svou všestranností. Antetokounmpo, známý jako "Greek Freak," získal dva tituly MVP a vede Milwaukee Bucks s průměrem 21 bodů a 9,4 doskoků na zápas.

Mezi významné rekordy v NBA patří:

  • Nejvíce bodů v kariéře: Kareem Abdul-Jabbar (38 387 bodů)
  • Nejvíce bodů v jednom zápase: Wilt Chamberlain (100 bodů)
  • Nejvíce asistencí v kariéře: John Stockton (15 806 asistencí)
  • Nejvíce doskoků v kariéře: Wilt Chamberlain (23 924 doskoků)
  • Nejvíce bloků v kariéře: Hakeem Olajuwon (3 830 bloků)

NBA se neustále vyvíjí a přitahuje nové talenty z celého světa. Statistiky a rekordy jsou důležitou součástí historie ligy, která pokračuje v psaní nových kapitol s každou sezónou.

zdroj: Chatgpt

1kareem-abdul-jabbar-2.jpg