Jdi na obsah Jdi na menu

Týmové statistiky a historie

V NBA je 30 týmů.

Tuhle sezónu je ve finále tým Boston Celtics a Dallas Mavericks největší šanci má nejspíš Boston.

Herní statistiky tuhle season:

Největší průměr bodů na zápas má tým Indiana Pacers a to 123 bodů.

Zároveň má tento tým nejvíce asistencí na zápas a to 31.

Největší průměr doskoků patří týmu Golden State ze San Francisca a to 47.

U bloků na zápas vede Boston Celtics-7.

A také vstřelilo nejvíce trojek u kterých si drží i nejlepší průměr. 

Největším smolařem se stal tým Los Angeles Clippers, který měl velké šance se svým hvězdami nabytým týmem a nakonec nemá ani jednu nejlepší statistiku..

Historie týmů NBA

Začátky NBA 

Národní basketbalová asociace (NBA) byla založena 6. června 1946 jako Basketball Association of America (BAA). V roce 1949 se BAA sloučila s konkurenční National Basketball League (NBL) a vznikla dnešní NBA. Prvním šampionem se stal tým Philadelphia Warriors, vedený hvězdou Joe Fulksom.

Zrození hvězdných týmů:

Během 50. a 60. let dominoval NBA tým Boston Celtics. Pod vedením kouče Reda Auerbacha a hráčů jako Bill Russell a Bob Cousy získali Celtics 11 titulů v letech 1957-1969. V tomto období se také prosadili Los Angeles Lakers, kteří se opírali o hráče jako Jerry West a Elgin Baylor.

Čas hvězd a rozšíření:

V 70. letech došlo k rozšíření ligy a přidání nových týmů, jako jsou Portland Trail Blazers a New Orleans Jazz. Tato dekáda přinesla i hvězdy jako Kareem Abdul-Jabbar a Julius Erving. V 80. letech dominovali Lakers s Magicem Johnsonem a Celtics s Larrym Birdem. V roce 1984 vstoupil do ligy Michael Jordan, který později vedl Chicago Bulls k šesti titulům v 90. letech.

Významné týmy a jejich historie:

  1. Boston Celtics: Mají nejvíce titulů v historii NBA (17). Jsou známí pro svou dominanci v 60. letech a znovu v roce 2008 pod vedením Kevina Garnetta, Paula Pierce a Raya Allena.
  2. Los Angeles Lakers: Rovněž mají 17 titulů. Jejich slavná éra zahrnuje Showtime Lakers v 80. letech a dynastii začátku 21. století s Kobe Bryantem a Shaquillem O'Nealem.
  3. Chicago Bulls: Šest titulů, všechny získané v 90. letech díky Michaelu Jordanovi a Scottiemu Pippenovi pod vedením trenéra Phila Jacksona.
  4. San Antonio Spurs: Pět titulů mezi lety 1999 a 2014. Tim Duncan, Manu Ginóbili a Tony Parker tvořili jádro úspěšného týmu.
  5. Golden State Warriors: Šest titulů, z toho čtyři v nedávné době (2015, 2017, 2018, 2022) s hráči jako Stephen Curry a Klay Thompson.

1boston-celtics-logo.pngzdroj: Chatgpt